
Dijous, 22 de maig, comença la Setmana de la Natura i dimarts és el Dia Mundial de les Abelles, per això el nostre #termedelasetmana té a veure amb un ball subtil entre flors i pol·linitzadors: la pol·linització.
Recordem que la pol·linització és molt més que un flirteig entre flors i insectes: és la clau de la biodiversitat i del nostre rebost. Concretament, és el procés de preparació d'una flor per a la fecundació per mitjà del transport dels grans de pol·len des dels estams fins als pistils femenins de la mateixa flor, d'una flor de la mateixa planta o bé d'una flor d'una altra planta. Les abelles —i altres pol·linitzadors com ara papallones o escarabats— fan possible que el 75 % dels cultius donin fruit, però estan en perill per múltiples causes lligades a l’activitat humana: els pesticides, la pèrdua d’hàbitats, el canvi climàtic, etc.
Des del punt de vista lingüístic, pol·linització és un terme format per derivació, a partir del verb pol·linitzar (de l’arrel pol·len, pres de llatí pollen: ‘flor de farina’).
Així que ja ho sabeu: planteu flors amigues, eviteu pesticides, compreu mel local… I no us n'oblideu: si voleu que floreixi la vida, cuideu qui la fa possible. Ah, i estigueu atents a la pròxima publicació del Portal Vida, que parlarem de la flora mel·lífera!